DakhaBrakha

Od ustanovitve leta 2004 se DakhaBrakha (ime pomeni vzemi-pusti) vztrajno prebija med najbolj zaželene koncertne zanimivosti v Evropi. V domači Ukrajini je še vedno nekakšen kultni fenomen, ki ugaja poslušalcem z izbrušenim okusom. Všeč jim je njen agresivni zvok, ki zajema več ritualnih plemenskih ritmov in divje, včasih kričeče ponorele glasove. Nastopa v ukrajinski narodni noši, kar ustreza njihovi predanosti ukrajinski kulturi.

»Odločili smo se ustvariti nov glasbeni slog, ki ga pretežno sestavljajo štirje pristni ukrajinski ljudski motivi s pridihom nekaterih afriških slogov. Pridajamo tudi arabske, bolgarske in madžarske ideje.« Komponente svojega repertoarja DakhaBrakha zbira med ekspedicijami. »Odidemo v vasi, postavimo šotore in obiskujemo lokalne babuške ter jih prosimo, da nam zapojejo ljudske pesmi. Posnamemo jih in uporabimo pri svojih skladbah.«

Poleg številnih koncertnih dvoran in prizorišč v Ukrajini je zasedba nastopila tudi v Veliki Britaniji (London), na Irskem (Dublin), v Nemčiji, Franciji (Cannes), Rusiji (Moskva), Gruziji, na Poljskem, Madžarskem (Budimpešta).

Projekt.: 
DakhaBrakha