Ciklus ZF-filmov

Film
Jazi in teritoriji v znanstveni fantastiki

Filmski ciklus

Izbor: Laurence Rassel, Constant vzw, Bruselj

"Telo kiborga ni nedolžno; ni se rodilo v raju; ne išče enotne identitete in tako proizvaja antagonistične dualizme brez konca (ali do konca sveta); ironija je zanj samoumevna. Eden je premalo, in dva sta samo ena od možnosti." (D. Haraway, Kiborg manifest)

Če kiborg ni rojen v raju, potem tudi ta program ni. Rodil se je v kleti, kjer so bili zadnjih sedem let shranjeni trakovi. Programsko telo so se-stavile različne glave, ki so sledile našim izkušnjam, srcem, naključjem in ironiji. Ta konstrukt filmov je možnost, ena od mnogih, kako sestaviti pristranski izbor eksperimentalnih feminističnih znanstvenofantastičnih filmov avtoric, ki jih morda še niste videli.

Ampak kaj mislimo z znanstveno fantastiko?

Vidimo jo kot rekonstruirano telo, kot transspolno, transdisciplinarno znanost. Kot postapokaliptično tabulo raso, ki omogoča Drugim, tistim brez potnega lista, plesti drugačne družbene niti, drugačne od tistih s kapitalističnega trga. Ponuja možnost za svobodno zamišljanje odnosov, ki ne temeljijo na prevladi. Telo in žanr (spol?) kot rezultat znanstvenega, individualnega, kolektivnega procesa, telo, ki se dvigne iz misli, ki ga ustvari misel ali izkušnja. Takšno telo, telo z mnogovrstnimi podaljški, ima lahko mnogovrstne odnose s prostori in z drugimi telesi. Potovanje skozi ta telesa in prostore izziva misel na individualne identitete, ki nekje med znanostjo in fikcijo tvegajo drugačnost/heterogenost. Vendar nam nuja umeščanja tega (družbenega) telesa v dani teritorij ne bo prihranjena: mejna območja, območja, ki jih je treba določiti ali raziskati, zaprta območja, odlagališča, vojno območje, medijsko območje … Saj je ta znanstvena fantastika med drugim tudi zgodba teritorijev in posameznikov, križanih s tokovi, skupnostmi, kolonijami in politikami tega, kaj bo zasebno in kaj javno. Znanstvena fantastika kot tvorba, kot mešanica domišljije in realnosti, združba utopije in distopije, mesa in stroja, telo, ki so ga rodili možgani kot alternativo tržni prevladi. Znanstvena fantastika kot metafora, stilizacija, znanstveni proces. Vdor, protislovje, nesmisel kot sistem upora. Znanstvena fantastika velja za strategijo transformacije in refleksije, ne toliko za začetek in konec togih resnic. Laurence Rassel

PROGRAM:

Ponedeljek, 27. september, 23.00
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto
Hans Scheirl (VB/Avstrija): Dandy Dust (1998, 16mm, barvni, 94'),

Petek, 1. oktober, 19.30 Kinodvor,
Anjalika Sagr in Kodwo Eshun, Richard Couzins (The Otolith Group) (VB):
Otolith (2003, DVD, barvni, 22')
Dara Birnbaum (ZDA): Technology/Transformation: Wonder Woman
(1978, DVD, barvni, 5'50«)
Peggy Ahwesh (ZDA): She Puppet (2001, DVD, barvni, 15')

Ponedeljek, 4. oktober, 22.10
Kinodvor,
Mara Mattuschka (Bolgarija/Avstrija/Nemčija):
S.O.S. Extraterrestria (1993, 11')
Lizzie Borden (ZDA): Born in Flames (1983, 80')

Torek, 5. oktober, 22.10
Kinodvor,
Cornelia Sollfrank (Nemčija): Have Script, Will Destroy! - Interview with
Clara G. Sopht
(2000, 15')
Nadia El Fani (Tunizija): Bedwin Hacker (2003, 103')

Sreda, 6. oktober, 21.30
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto
Lucile Desamory (Belgija): Clone Zone (2000, 12')

Organizacija: Mesto žensk V sodelovanju z: Kinodvor; Klub Gromka, AKC Metelkova mesto

Date and time of event: 
Sep 27th - Oct 06th
Place of event: 
Klub Gromka, AKC Metelkova mesto; Kinodvor